U bent hier

Systeemherstel en Schaduwkopie ruimte beperken

Zoals ook bij eerdere Windows versies heeft Windows Vista ook de optie voor systeem herstel en bij de wat duurdere versies (Ultimate, Business of Enterprise) zit bij die optie ook de mogelijkheid om schaduwkopie├źn van documenten te laten maken, dit gebeurd allemaal geheel geruisloos en is vaak erg handig bij verlies van documenten of bij een foute handeling. Voorheen was het altijd mogelijk om de hoeveelheid schijfruimte die werd gebruikt zelf op te geven. Bij Windows Vista is hier een verandering in gekomen, maar het is nog altijd mogelijk. Tegenwoordig word er maximaal 15% van de schijfruimte benut voor dit soort doeleinden. Uiteraard wil men wel graag een beetje controle hier op uitoefenen. Hoe dit kan staat hieronder beschreven er word in het voorbeeld uit gegaan van een beperking tot 3GB op de C schijf.

  1. Druk op de Startknop.
  2. Typ bij Zoekopdracht starten de volgende tekst: cmd.
  3. Nu komt er de optie cmd in het lijstje te staan.
  4. Druk met de rechter muisknop op cmd.
  5. Kies voor Als administrator uitvoeren.
  6. Geef door middel van de knop Doorgaan toestemming.
  7. Typ in het commando prompt scherm vssadmin resize shadowstorage /on=C: /for=C: /maxsize=3GB.
  8. Druk op Enter.
  9. Typ daarna exit en druk op Enter om het commando prompt scherm te sluiten.

Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden en kunt u in plaats van 3GB hier ook een andere waarde van maken en er eventueel voor kiezen dit op een andere schijf te zetten in plaats van de C schijf.
Voor personen die dit te moeilijk vinden heb ik ook een script die dat kan hier kan je het aantal MB's opgeven die gebruikt mag worden en let er dan op 1 GB staat gelijk aan 1024 MB, dus 2 staat gelijk aan 2048MB en 3 natuurlijk 3072MB. Het script is hier te downloaden.