U bent hier

Taakbeheer uitschakelen

De functie Taakbeheer is te vinden onder Ctrl+Alt+Delete. Op het eerste gezicht een handig hulpmiddel voor het bekijken van de actieve toepassingen en de prestaties van het systeem. Maar Taakbeheer kan ook processen of toepassingen afsluiten en zelfs nieuwe taken uitvoeren. Dat kan ongewenst zijn, bijvoorbeeld bij een beveiligd systeem waar de opdracht prompt en de optie Uitvoeren niet toegankelijk mogen zijn. U kunt op een dergelijk systeem dan ook beter ook de toegang tot Taakbeheer uitschakelen. Wij zouden dat niet doen op de PC van een 'normale' gebruiker, maar in bepaalde situaties kan het handig zijn. U kunt de functie Taakbeheer via een ingreep in het Windows Register uitschakelen. Maak uiteraard eerst een herstel punt en een back-up van uw register en handel dan als volgt:

  1. Start - Uitvoeren - Typ: regedit - OK.
  2. Ga stap voor stap naar: HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System.
  3. Als deze sleutel nog niet bestaat moet u hem zelf aanmaken: Kies Bewerken - Nieuw - Sleutel en geef deze de naam System.
  4. Druk op de map met de naam System in het linker gedeelte.
  5. Ga naar Bewerken - Nieuw - DWORD-waarde en geef deze de naam DisableTaskMgr.
  6. Dubbel drukken op DisableTaskMgr.
  7. Vul bij waarde het getal 1 in.
  8. Druk op OK.
  9. Sluit de Register-editor.

Na een herstart moeten alle aanpassingen van kracht zijn. Mocht u deze aanpassing ongedaan willen maken kunt u altijd de sleutel verwijderen of de waarde 1 aanpassen naar 0.